dilluns, 4 d’octubre del 2010

Gran èxit de públic a la primera Fira del Ferro Pirinenc i primeres Jornades de Recerca i Desenvolupament de la Vall Ferrera

Aquest cap de setmana, al poble d'Alins, en el marc del projecte "Boscos de Ferro" patrocinat per l'Obra Social de Caixa Catalunya, i organitzat principament pel Parc Natural de l'Alt Pirineu (impulsor de la idea), l'Ajuntament d'Alins i l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu,  s'ha dut a terme una important efemèride històrica que ajudarà, sense dubte a partir d'ara, a posar la Vall Ferrera en el mapa, a banda de ser ja coneguda per posseir el pic més alt de Catalunya, la Pica d'Estats:

Primera Fira del Ferro Pirinenc
El dissabte 2d'octubre de 2010 va tenir lloc en l'entorn de l'esglèsia de Sant Vicenç  i  de la zona esportiva municipal d'Alins la primera Fira del Ferro Pirinenc. Aquesta fira va comptar amb la presència de nombrosos ferrers forjadors que van venir d'arreu de Catalunya, els quals van demostrar les seves dots artístiques treballant el ferro, incloent el seu ritme de treball amb el martell al compàs de la música dels acordions. Aquests grans artístes van obsequiar amb una magnífica d'obra d'art feta en ferro forjat a l'Ajuntament d'Alins.
La fira també va comptar amb la demostració de l'art i bon ofici del ferrer d'Alins, el qual va exposar tot un seguit d'obres fetes per ell al llarg de la seva vida, entre les quals destacaven un conjunt de planxes de ferro així com diferents jocs de claus i panys de ferro. També va mostrar el seu taller artesanal, com es fabriquen les ferradures i al final de la jornada va demostrar la seva perícia en ferrar un cavall davant un nombrós públic entusiasta.
A la fira no hi van faltar diferents artesans del territori, com l'Anna Salvat (mecramé, olis i ungüents), un ferrer del que no coneixem el nom amb tot un seguit d'artesania feta de ferro, les flors seques i elements de les antigues fargues de la Rosalia Castallarnau, mostres magnífiques de baranes de ferro forjat de l'Anselmo Poch de Sort, i artesania i llibres de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu. També va haver-hi presència de parades d'informació del Parc Natural de l'Alt Pirineu així com la renascuda Associació pel Patrimoni de la Vall Ferrera. Tot amenitzat per la tradicional música de Pep Lizandra i les seves companyes acordionistes.
Mentres a Ainet de Besan va tenir lloc, al llarg de la setmana, la reconstrucció d'un forn de ferro, fet de fang, tal com es feia a l'època romana al bosc de Virós, i que permetia mitjançant una tècnica bastant laboriosa i cremant força carbó, obtenir ferro del mineral de ferro a través d'un procés de reducció. Els nens i nenes d'Alins van ser magnífics partíceps de la seva construcció. El dissabte al migdia ja es va encendre i posar en marxa i a les 3 de la matinada, després d'insuflar aire de totes les maneres possibles, va tenir lloc l'obtenció d'un masser de ferro foguejant, per primer cop a la Vall Ferrera mitjançant aquesta tècnica primitiva, després de més de mil anys. El podeu observar-lo sempre que volgueu al taller del ferrer d'Alins.

Primeres Jornades de Recerca i Desenvolupament Sostenible de la Vall Ferrera
Al llarg del divendres 1,el dissabte 2 i el diumenge 3 d'octubre va tenir lloc al Saló Municipal d'Alins aquestes magnífiques jornades, que tot i celebrar-se en una zona rural d'alta muntanya, van tenir un gran èxit de públic, que van omplir tota la sala, arribant a trobar faltar la presència de més cadires, cosa mai vista..
El divendres es van presentar al llarg del dia diversos resultats de recerca sobre la història, la minera i l'obtenció del ferro a la Vall Ferrera i l'entorn proper, sobretot a Andorra i l'Ariege. Cal destacar que fruit d'aquests estudis s'ha constat que a la vall Ferrera, i sobretot el bosc de Virós, hi ha presència de mineria de mena de ferro entre els segles III i VIII d.C (epoca tardoromana i visigòtica), període en que s'obtenia el ferro en forns de reducció de fang situats al costat de les mines, al mig del bosc, i els segles XIV-XIX d.C, època daurada de les fargues a la Vall Ferrera, funcionant fins a 4 a la vegada. Aquest dia va destacar la presència de l'honorable conseller de Medi Ambient Francesc Baltasar i càrrecs diversos del Departament de Medi Ambient i Habitatge.
El dissabte va consisitir en presentar diferents iniciatives que han permés posar en valor el patrimoni siderúrgic del ferro pel desenvolupament turístic i social del territori: el projecte de la Fundació Lenbur, la Ruta del Ferro als Pirineus i la fira d'artesans de forja d'Alpens. A la tarda es va procedir a generar debat entorn el tema del patrimoni del ferro i com aquest pot contribuir en el desenvolupament de la Vall Ferrera, amb la participació de diversos ponents dels diferents sectors socials i econòmics existents.

Finalment el diumenge 3 d'octubre es va realitzar una sortida guiada al bosc de Virós, amb gran assitència de públic (sobre unes 80 persones), per conèixer el nou itinerari interpretatiu de la Costa des Meners creat pel Parc Natural de l'Alt Pirineu en el qual es poden visitar i conèixer de forma interpretativa i anant enrere en el temps fins fa 1.600 anys, un conjunt d'elements arqueològics, patrimonials i naturals que ens ajuden a entendre l'explotació del ferro i tot el que aixó implica en un entorn privilegiat com el bosc de Virós, des de restes de cagaferro procedents de forns de ferro romans a soques recent tallades, tot passant per restes de mines, carboneres i camins antics. La sortida va comptar amb l'excel·lent guiatge de l'Albert Pelachs i l'Oscar Augé, entre altres entesos en el tema. La jornada va acabar amb un pica pica al refugi Gall Fer ofert per Yeti Emotions.
Hi ha un conjunt de videos i reportatges als mitjans de comunicació que han donat a conèixer aquesta iniciativa de Boscos de Ferro i que us podeu descarregar:
- TN Comarques (1/10/2010)
- Sala de Premsa del DMAH (1/10/2010)
- Bondia.cat (1/10/2010)
- Viure als Pirineus (4/10/2010)
- Radio Seu (4/10/2010)
Esperem i desitgem que aquesta gran iniciativa perdurien el temps i que l'any vinent poguem reviure, almenys, la segona Fira del Ferro Pirinenc. Gran vida al Ferro a la Vall Ferrera, on si no?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Vall Ferrera