dissabte, 3 de juliol del 2010

La ossa torna a la Vall Ferrera

L'os bru, o ossa en pallarès, ja fa uns quants anys ha tornat a la Vall Ferrera. Provinent d'Eslovenia, gràcies al projecte LIFE del 1996 i més endevant a través del govern francés, l'ós bru ha anat escampant-se pel Pirineu i reproduint-se, tenint ja diversos ossos que no coneixen enlloc més que el Pirineu, ja que és la llar on han nascut. Ara mateix n'hi han uns 24 pel Pirineu, movent-se per les seves valls del nord i del sud. El darrer ós bru de la Vall Ferrera ens va deixar malauradament, després de segles i segles de convivència amb l'home, als anys 50, a mans d'un caçador a la muntanya d'Àreu, a l'indret de Font-Tallada. El seu pelatge es conserva a l'arxiu històric del Pallars Sobirà, a Sort.

Dibuix d'os brú representant Sant Marc, a les pintures murals romàniques d'Esterri de Cardós, una prova indubtable de que fa més de 1.000 anys l'os bru era present a les muntanyes del Pallars, com avui en dia.

Actualment es duen a terme mesures preventives per evitar que el ós bru causi danys a la ramaderia i a les arnes dels apicultors, per tal de fer-lo el més compatible posible amb l'activitat humana i permetre que convisquin plegats. Des del Parc Natural de l'Alt Pirineu, es subvenciona als ramaders per fer de pastor del bestiar i vigilar-lo, i es monten tancats electrificats per protegir les arnes d'abelles, ja que la mel és un dels seus menjars predilectes. Avui en dia els atacs són inapreciables.

Tot i que és molt esquiu i quan detecta la presència humana fuig deseguida, fa poques setmanes el conegut fotograf Oriol Alamany va aconseguir filmar un dels ossos nascuts al Pirineu català. Les imatges parlen per si soles, son una meravella, no us ho perdeu:

> Video d'un ós bru pirinenc
> Relat de la vivència i fotografies

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Vall Ferrera