dissabte, 17 de juliol del 2010

Boscos de Ferro a la Vall Ferrera, un munt d'activitats

Avui ha començat a la Vall ferrera la primera activitat del projecte "Boscos de Ferro". Un projecte pensat per posar en valor i donar a conèixer l'extens patrimoni històric i cultural relacionat amb 2.000 anys d'explotació del ferro a la Vall Ferrera, tant des del punt de vista de la mineria com del seu ús posterior. Aquest projecte impulsat pel Parc Natural de l'Alt Pirineu, té el suport de la Caixa Catalunya i l'Ajuntament d'Alins, la col·laboració de l'Associació pel Patrimoni de la Vall Ferrera i la Universitat Autònoma de Barcelona, i està essent desenvolupat per l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu. Va ser presentat formalment el 27 de novembre passat. Vegeu el següent enllaç.

Presentació del projecte "Boscos de Ferro" a Alins

El programa previst pel Parc per aquest 2010 en relació a aquest projecte és el següent:
- Dissabte 17 de juliol (10 a 14h) a Alins - Taller de conservació i restauració d'objectes de ferro - conservació i restauració de peces de ferro a partir de l'aprenentatge d'unes primeres tècniques bàsiques.
- Dissabte 24 de juliol  (19h) al saló d'Alins - La Vall Ferrera i el seu patrimoni cultural - Conferència del Xavier Sudrià, estudiós incansable de la Vall Ferrera.
- Dissabte 31 de juliol (19h) al saló d'Alins - Els Castellarnau i l'explotació el ferro a la Vall Ferrera - Conferència per Salvador Rovira.
Dissabte 7 d'agost (19h) al saló d'Alins - De quina època són els objectes de ferro que tenim a casa? Ferro i utilatge domèstic - Conferència per Lluïssa Amenòs
Dissabte 14 d'agost (19h) al saló d'Alins - La Vall ferrera. Pobles, muntanya i ferro. Economia i història als segles XVIII i XIX - Conferència per Josep Maria Bringué

Posteriorment el cap de setmana dels dies 15, 16 i 17 d'octubre es realitzaran a Alins les  Jornades Científiques sobre el Ferro i la primera Fira del Ferro. Es tracta de seminaris sobre la investigació al voltant d'aquest preuat mineral i una primera edició de la fira del ferro, amb artesans i activitats diverses, que pretén que es repeteixi cada any durant aquestes dates.

A part d'aquestes activitats culturals, el Parc Natural de l'alt Pirineu, dins el seu programa d'activitats té previst realitzar altres activitats a la Vall Ferrera relacionades amb el patrimoni natural (requereixen inscripció prèvia):
- Dissabte 31 de juliol al matí a Àreu - Temps de dalla - Demostració de l'ofici de dallaire, de la producció de garbes i el seu transport amb matxo.
- Dissabte 21 d'agost, tot el dia - Sortida als estanys de Baborte - L'aigua és un element protagonsita al Parc. Aquest recorregut ens permet descobrir alguns dels nombrosos estanys glacials de la Vall Ferrera.

Totes aquestes activitats podeu consultar el programa complet a l'enllaç següent:

Programa d'activitats del Parc Natural de l'Alt Pirineu - estiu i tardor del 2010

Realment no hi falta de res. I aixó que pel mig hii haurà les sonades festes majors d'Àreu i Araòs. Realment qui s'aburreixi a la Vall ferrera, és per que vol.

Si voleu més informació contacteu amb l'Ajuntament d'Alins (973 624405) o el Parc Naturald e l'Alt Pirineu (973 622335).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Vall Ferrera